Portfolio

Tko su 4 SYRINX?

Kvartet flauta 4 SYRINX nastao je 2001. godine okupljanjem četiriju glazbenica profesionalno angažiranih u orkestrima, te pedagoškoj djelatnosti. Dvije hrvatske i dvije slovenske glazbenice odlučile su se za osnivanje ovakvog kvarteta vođene dosadašnjim profesionalnim iskustvom, te suradnjama na području kulturne, pedagoške i glazbene djelatnosti u Hrvatskoj i Sloveniji. Kvartet flauta, kao komorni ansambl, ističe savršeno suzvučje istih instrumenata. Zvučnu sliku dodatno obogaćuje i pojava srodnih instrumenata, piccolo flaute, alt flaute i bas flaute, koji šire opseg zvuka ovakvog ansambla.

Ansambl interpretira originalne skladbe skladane za kvartet flauta, pridonoseći tako upoznavanju publike s izvornim repertoarom, kao i skladbe suvremenih skladatelja. Njihov bogati repertoar kontinuirano se proširuje skladbama koje suvremeni skladatelji, inspirirani njihovim umjetničkim pristupom i interpretacijom, skladaju za njih. Najrecentnije su izvedbe skladbi Miljenka Prohaske, Janija Goloba i Petra Obradovića.

Do sada je kvartet flauta 4 SYRINX snimio tri nosača zvuka. Monochromia ( 2006.), i Soba za četiri ( 2010.), s djelima hrvatskih i slovenskih kompozitora, uz podršku Programa za resno glasbo Radija Slovenije, u izdanju Založbi kaset in plošc RTV Slovenije i live CD sa snimkama sa koncerata iz MD Lisinski pod nazivom Decade, u izdanju Croatia Recordsa, (2013). uz potporu Ministarstva kulture RH. Skladba Igora Kuljerića Silbanski tanac, koja se nalazi na nosaču zvuka Decade, dobitnik je nagrade PORIN 2014 u kategoriji Najbolja klasična skladba.

Tijekom četrnaestogodišnjeg djelovanja kvarteta flauta 4 SYRINX ansambl je bio čest gost na hrvatskim i inozemnim pozornicama. Odlikuje ih odlična interpretacija, ujednačenost, vrlo dobar osjećaj za frazu te zvukovno besprijekoran ton. Zbog briljantne tehnike i profinjenog zvuka, punog duhovne vedrine, kritike ih uvrštavaju u sami vrh flautističke scene. Dosadašnjim tematskim koncertima u MD Lisinski uz svrhu poticanja i promocije, glazbenice su uspjele kontinuirano održati visoku kvalitetu nesvakidašnjeg ansambla koji već više od desetljeća uspješno promovira hrvatsku, ali i slovensku glazbenu baštinu u zemlji i inozemstvu.

Kvartet flauta 4 SYRINX već devetu godinu za redom, uz potporu Gradskog ureda za obrazovanju, kulturu i šport održava tematski ciklus od po tri koncerta u sezoni u MD Lisinski. Tematskim koncertima održavaju i potiču interes za flautu i glazbenu umjetnost uopće, kako za mladu tako i za odraslu oduševljenu publiku koja sa radošću i očekivanjima dolaze na njihove koncerte.

KAROLINA ŠANTL – ZUPAN istaknuta je slovenska flautistica sa solističkim nastupima u zemlji i inozemstvu. Svoje iskustvo kao solistički i orkestralni umjetnik, te član brojnih komornih ansambala, pridonosi pedagoškoj djelatnosti gdje kao redovni profesor podučava na Glasbenoj akademiji u Ljubljani i na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu. Dobitnica je Prešernove nagrade. Do sada je snimila četiri kompakt ploče sa skladateljima 20. st. Od toga su dvije kompakt ploče za flautu i harfu, te dvije za flautu i klavir. Idejni je začetnik komornog ansambla 4Syrinx.

MARINA NOVAK nakon djelovanja kao flautistica Orkestra Opere in baleta SNG u Mariboru i Mariborske filharmonije, svoj rad nastavlja u Zagrebu na Muzičkoj akademiji gdje podučava kao redoviti profesor flaute i obnaša dužnost prodekana za nastavu . Bilježi brojne solističke nastupe uz orkestre i cjelovečernje solističke koncerte. Jedna je od osnivača Hrvatskog društva flautista. Bavi se pedagoškim radom i njegovim istraživanjem. Održava seminare i radionice za učenike, član je žirija na natjecanjima, organizator seminara uglednih pedagoga i flautista.

ŠPELA BENČINA diplomirala i magistrirala flautu na Glasbenoj akademiji u Ljubljani. Članica je orkestra Opere Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani, sa dosadašnjim iskustvom kao solistički, orkestralni i komorni umjetnik, pridonosi mladenačkom duhu kvarteta flauta. Članicom kvarteta 4Syrinx  postaje 2002. godine. U slobodno vrijeme se poluprofesionalno uspješno bavi i biciklizmom.

DARIJA ZOKIĆ diplomirala i magistrirala flautu na Muzičkoj Akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Flautistica sa velikim iskustvom orkestralnog umjetnika. Stalni je  član Simfonijskog orkestra HRT-a, te član brojnih komornih ansambala. Bila je i pikolist Zagrebačke filharmonije. Sudjeluje na glazbenim tribinama i u projektima glazbene mladeži.

ISJEČCI IZ KRITIKA

“…Prepoznata kvaliteta “ 4 Syrinxa “ koja se ogleda u ujednačenosti, dobroj intonaciji, dobrom osjećaju za frazu te kvaliteti tona…”

«…Ansambl izvodi originalne skladbe pisane za takav sastav, pridonoseći time upoznavanju publike s izvornim repertoarom, ali i obrade,  te skladbe suvremenih skladatelja, kojima je ovaj ansambl, zbog izvanrednih tehničkih, intelektualnih,  interpretativnih mogućnosti, kao i muzikalnosti i visoke profesionalnosti, postao inspiracijom…» «…članice ansambla pokazale su svoj smisao za stil, prekrasan, zvukovno blistav i intonacijski besprijekoran ton…” “….ravnopravne su u doprinosu zvuku i interpretaciji ovog, po kvaliteti, svjetskog ansambla…”

“…Prelijepe, svevremene Griegove teme i sagama protkana atmosfera europskog sjevera, prenijete su nam čudesnim spojem velike uvježbanosti, koja dovodi izvedbu do savršenstva i nepogrešivosti  i time nimalo pomućene muzikalnosti i iskonskog glazbenog proživljaja…”

“…briljantnošću tehnike, profinjenošću zvuka te duhovnom vedrinom i  snagom svojevrsne strogosti… kojom su glazbenice pokazale širinu mogućnosti stilske interpretacije…”.

“…Zatvaranje Kaštelanskog kulturnog ljeta održalo se koncertom sastava vrhunskih akademskih glazbenica “ 4 Syrinx “ …”

“…Zvukovna slika na tragu izvornog repertoara…”

REPERTOAR

A. Reicha Quartett op, 12
Aldo Kumar Soba za štiri
Alfi Kabiljo Parkovi
Anton Bernhard Fürstenau Quartett op.88
Antonio Vivaldi La Primavera (arr.)
Bedrich Smetana Die Moldau (arr.)
Boris Papandopulo Tri stavka za kvartet flauti
Chaterine McMichael Children Of The Wind
Claude Debussy Deux arabesques
Claude Debussy Children’s Corner
Clude Debussy/4SYRINX Syrinx za 4 flaute ( arr. 4SYRINX )
Dora Pejačević/M. Rabadan Preobrazba, op.37a
Dora Pejačević/M. Rabadan U lovu je mjesec na sunce, op 23, br. 4 za glas, 3 fl i alt fl
Edvard Grieg Peer Gynt Suite nr.1. op.46 (arr.)
Edvard Grieg Holberg suita ( arr )
Emil Kronke Paraphrasen über ein eigenes Thema
Eugène Bozza Jour d’été à la montagne
Eugène Bozza Trios pièces
F. Mendelssohn Scherzo op.61/1 from A Midsummer Night’s Dream (arr.)
Florent-Schmitt Quator de flutes op.106
Fran Lhotka Mala suita
Friedrich der Große Quartett
Friedrich Kuhlau Quartett e-moll
Friedrung Göttsche-Niessner Erinnerungen an das Meer
G.F. Händel Concerto D-dur
Georg Philipp Telemann La Caccia
Georges Bizet Vorspiel und zwischenspiel aus  « Carmen « ( arr. )
Georges Bizet Carmen impresije
Georges Bizet Suite L Arlesienne no 2., ( arr. )
Giusseppe Verdi Ouvertüre zur Oper « Nabucco «  ( arr. ) J. Linckelmann
Heike Beckmann  Up time
Heike Beckmann Four people
Igor Dekleva Ljubavna pesem
J. B. de Boismortier Sonate op.34, no.III
J. B. De Boismortier Konzert a-moll
J. Drechsler Quartett
J. Haydn Ouverture L infedelta delusa
J.S.Bach III. Branderburgisches Konzert (arr.)
J.S.Bach Sinfonia aus der Kantate Non sa che sia dolore BWV219
J.S.Bach Koncert nach BWV 1041 (arr.)
J.S.Bach Sheep may safely graze BWV 208
Jacques Castérède Flûtes en vacances
Jean – Michel Damase Quator de flûtes
Joseph Lauber Visions de Corse, op.54
Leonardo de Lorenzo Capriccio op.82, No.3
Marc Berthomieu Chats
Marc Berthomieu Arcadie
Marc Berthomieu Suite eolienne
Marin Rabadan Six sweets
Mladen Tarbuk Monochromia per 4 flauti
P.I. Čajkovski Godišnja doba / Seasons, op. 37a
P.I. Tschaikowsky Dans des Mirlitons
Pavel Mihelčič Chorus V za kvintet flavt
Petar Obradović Flute session
Primož Ramovš Nokturno
Raymond Guiot Divertimento – Jazz
Serge Lancen Quatre Flutes en Balade
Slavko Ludvig Šuklar Scream for 3 flutes, cymbal and vibraphone
Ursula Keusen Nickel Al punto
W. A. Mozart Quartett A-dur KV 298(arr.)
W.A. Mozart Divertimento KV 136
W.A.Mozart Ouverture  Die zauberflöte (arr.)
W.A.Mozart Quartett D-dur ( arr )
Yvonne Desportes Suite italienne